ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚH- ΑΠΌ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ ¨ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ»

Δε χρειάζεται να είναι κανείς αυθεντία στις πολιτικές επιστήμες για να διαπιστώσει ότι, κατά κανόνα, οι πολιτικές ομιλίες αποκτούν το πραγματικό νόημά τους μόνο αν διαβαστούν απ’ την ανάποδη.

Όπως λέει ο Χοσέ Πάμπλο Φέινμαν, ένας άλλος Αργεντινός συγγραφέας, με την εκλογική επιτυχία συνήθως επιβραβεύεται η διγλωσσία και η διπλοπροσωπία. Κατά το πρότυπο του Σούπερμαν και του Μπάτμαν, των υπερ-ηρώων, πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί καλλιεργούν τη σχιζοφρένειά τους κι έτσι αποκτούν υπερδυνάμεις, σαν το συνεσταλμένο Κλαρκ Κεντ που γ’ινεται Σούπερμαν μόλις βγάλει τα γυαλιά του ή τον γλυκανάλατο Μπρους Γουέιν που μετατρέπεται σε Μπάτμαν πριν ακόμα καλά καλά φορέσει την κάπα της νυχτερίδας.

ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠ’ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

1)Το 1993, το μικρό κόμμα Partido da Social Democracia Brasileira δε συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να κατέβει στις προεδρικές εκλογές. Με αντίτιμο, που κυμάνθηκε ανάμεσα στις τριάντα χιλιάδες και τις πενήντα χιλιάδες δολάρια, το PSDB κατάφερε να πάρει μερικούς βουλευτές από άλλα κόμματα. Ένας από τους εν λόγω βουλευτές το παραδέχτηκε, κι επιπλέον το ερμήνευσε:

-Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν οι ποδοσφαιριστές όταν αλλάζουν σύλλογο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι τιμές στη Βραζιλία ανέβηκαν. Σε μια τροπολογία του συντάγματος που έδινε τη δυνατότητα στον πρόεδρο Καρντόσου να επανεκλεγεί, δύο βουλευτές πούλησαν την ψήφο τους προς διακόσιες χιλιάδες δολάρια.

 

2) Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πολιτικά ρουσφέτια εξαγοράζονται νόμιμα και μπορούν να γίνονται ανοιχτά, χωρίς προσποιήσεις και χωρίς τον κίνδυνο των σκανδάλων.

Στην Ουάσιγκτον δουλεύουν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες επαγγελματίες των δωροδοκιών, που κύριο μέλημά τους είναι να επηρεάζουν τους νομοθέτες και τους ενοίκους του Λευκού Οίκου. Το Center for Responsive Politics κατέγραψε το, όχι και τόσο ευκαταφρόνητη, ποσό του ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχε κατατεθεί νόμιμα μέσα στο 1997 από πολλές επιχειρήσεις και διοικητικούς οργανισμούς: κατά μέσο όρο εκατό εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Στην κορυφή της μακριάς λίστας των δωρητών ήταν η American Medical Association, που έχει άμεση σχέση με το εμπόριο της ιδιωτικής υγείας, το Εμπορικό Επιμελητήριο, οι εταιρίες Phillip Morris και General Motors και το Edison Electric Institute.

Στο ποσόν, που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, δε συμπεριλαμβάνονται οι δοσοληψίες που γίνονται κάτω από το τραπέζι. Ο Τζόνι Τσουνγκ, άνθρωπος των συναλλαγών, ομολόγησε ότι είχε κάνει παράνομες δωρεές και εξήγησε το 1998: «Ο Λευκός Οίκος είναι σαν το μετρό: για να μπεις μέσα πρέπει πρώτα να βάλεις χρήματα».

3) Το Σεπτέμβριο του 1994 ο Ρούμπενς Ρικουπέρο, υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, βρισκόταν στο στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού Globo και περίμενε να ρυθμιστούν τα φώτα και τα μικρόφωνα για να δώσει συνέντευξη. Μιλώντας εμπιστευτικά ο υπουργός ομολόγησε ότι άφηνε να διαρρεύσουν μόνο τα οικονομικά δεδομένα που ήταν υπέρ της κυβέρνησης ενώ, αντίθετα, απέκρυπτε τους αριθμούς που δε τη συνέφεραν:

-Δεν έχω τύψεις –είπε.

Και ανακοίνωσε στο δημοσιογράφο, μεταξύ μας:

-Όταν περάσουν οι εκλογές θα κατεβάσουμε την αστυνομία κατά των απεργών.

Υπήρξε όμως μια εμπλοκή στα ηλεκτρονικά. Και η εμπιστευτική συζήτηση καταγράφηκε από το δορυφόρο και έφτασε στα δορυφορικά κανάλια όλης της Βραζιλίας. Τα λόγια του υπουργού αναμεταδόθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Σ’ αυτήν την ιστορική περίπτωση οι Βραζιλιάνοι άκουσαν την αλήθεια: για μία και μόνη φορά, κατά λάθος, άκουσαν την αλήθεια.

Μετά από αυτό ο υπουργός δεν έτρεξε να κρυφτεί στις κορυφές των Ιμαλάϊων ούτε σύρθηκε με τα γόνατα στο δρόμο για το Σαντιάγο ζητώντας συγχώρεση ούτε αυτομαστιγώθηκε στην πλάτη. Ο Ρούμπενς Ρικουπέρο έγινε γενικός γραμματέας της οργάνωσης UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development, Διάσκεψη Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών).

 

4) Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όλοι οι νέοι στην Ισπανία ήθελαν να του μοιάσουν. Οι σφυγμομετρήσεις συμφωνούσαν: το αστέρι του οικονομικού κόσμου της Ισπανίας, ο βασιλιάς Μίδας των τραπεζικών συναλλαγών είχε επισκιάσει τον Ελ Σιντ και τον Δον Κιχώτη και είχε γίνει το πρότυπο της νέας γενιάς. Με ένα ακροβατικό άλμα εις ύψος φρόντισε να ανέλθει κοινωνικά˙ από ένα χωριουδάκι της Γαλικίας έφτασε στην κορυφή της εξουσίας και της επιτυχίας. Πάντα χαμογελαστός, πάντα με το μαλλί κολλημένο, έμοιαζε να έχει μόλις βγει από το στεγνοκαθαριστήριο, ανεξάρτητα από το αν διάβαζε ισολογισμούς, αν χόρευε σεβιλιάνικους χορούς ή αν έκανε ιστιοπλοΐα στη Μεσόγειο. Το τραγούδι της μόδας είχε τίτλο «Θέλω να γίνω Μάριο Κόντε».

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1997, ο εισαγγελέας ζήτησε σαράντα τέσσερα χρόνια φυλακή για τον Μάριο Κόντε, που τελικά δεν ήταν και πολλά για το μεγαλύτερο απατεώνα στην ιστορία της ισπανικής οικονομίας.

 

Ό,τι στα κατώτερα στρώματα τιμωρείται στα ανώτερα επιβραβεύεται. Η  μικροκλοπή είναι αδίκημα κατά της ιδιοκτησίας, η μεγάλη λοβιτούρα είναι δικαίωμα των ιδιοκτητών. Χωρίς την παραμικρή τύψη οι πολιτικοί ασκούν τα καθήκοντά τους ακολουθώντας τους κανόνες ενός παιχνιδιού όπου η επιτυχία δικαιολογεί όλα τα  μέσα, όσο βρόμικα κι αν είναι: κόλπα με τα κρατικά αποθέματα και τους πολίτες, πλαστογράφηση ισοζυγίων, κατάχρηση κεφαλαίων, άδειασμα των ταμείων, δημιουργία πλασματικών Ανώνυμων Εταιριών, υποτιμολογήσεις, υπερτιμολογήσεις, ανέντιμες επιτροπές.

Οι μεγάλες λοβιτούρες ανήκουν στην κατηγορία των εκ παραδόσεως αποδεκτών διαστροφών. Ενώ η δημοκρατία χάνει σιγά σιγά την αξία της, επικρατεί η αντίληψη ότι κανείς δεν πετυχαίνει με το σταυρό στο χέρι. Τι ποσοστό Αμερικανών πολιτών πιστεύει σήμερα ότι οι γερουσιαστές τους έχουν υψηλό ηθικό ανάστημα; Μόνον δύο τοις εκατό. Στα τέλη του 1996 η εφημερίδα Página 12 δημοσίευσε στο Μπουένος Άιρες ένα αποκαλυπτικό γκάλοπ: εφτά στους δέκα νέους Αργεντινούς θεωρούν ότι μοναδικός δρόμος προς την επιτυχία είναι ο δρόμος της ανεντιμότητας. Και εννέα στους δέκα ερωτηθέντες, νέοι ή όχι νέοι, παραδέχτηκαν ότι η φοροδιαφυγή και η δωροδοκία των κρατικών λειτουργών και της αστυνομίας είναι μια καθημερινή πρακτική.

 

 Image

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: